Techniek glas-in-lood maken
Glas-in-lood is de benaming van het vastzetten van kleine stukjes glas in een raamwerk door middel van loodlijsten. Een al oude en ambachtelijke techniek, waarmee we al jaren ervaring hebben.
De techniek is ontstaan doordat het in het verleden onmogelijk was grote vlakke ramen te creëren uit een stuk glas. In plaats daarvan blies men kleine stukjes glas, door glas te smelten en rond te draaien. Een beetje zoals het plat draaien van een pizzabodem in lucht. Uit deze plaat sneed de glasblazer kleine stukjes. Deze stukjes glas konden ambachtslieden samenvoegen tot een raam van de gewenste grootte. Dit samenvoegen ging in eerste instantie door middel van een houten raamwerk, maar vanaf de middeleeuwen steeds meer door het nu zo bekende lood.
Van kunstzinnig naar modern glas-in-lood
Het was gedurende de middeleeuwen dat het glas in lood meer kunstzinnig werd. Het werd vooral gebruikt in kerken om het Bijbelse verhaal kunstzinnig en informatief over te brengen. Dit was belangrijk omdat er toen nog veel mensen niet konden lezen, afbeeldingen waren de enige manier om deze mensen het Bijbelse verhaal bij te brengen.
In de twintigste eeuw kwam vooral het moderne glas in lood naar voren, met strakke lijnen en helderder glas. De belangrijkste technieken zijn echter door de eeuwen heen gelijk gebleven.
Inspiratie glas-in-lood stijlen
De rijke geschiedenis en de moderne mogelijkheden van glas-in-lood inspireren veel mensen. Zo zijn wij al jaren enthousiast over de verschillende stijlen die wij onze klanten mogen aanbieden. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van glas-in-lood? Bezoek ons glas-in-lood atelier en laat u inspireren door de vele stijlen en mogelijkheden.