Glas in lood is de benaming van het vastzetten van kleine stukjes glas in een raamwerk door middel van loodlijsten. Een al oude en ambachtelijke techniek, waarmee we al jaren ervaring hebben. De techniek is ontstaan doordat het in het verleden onmogelijk was grote vlakke ramen te creëren uit een stuk glas. In plaats daarvan blies men kleine stukjes glas, door glas te smelten en rond te draaien. Een beetje zoals het plat draaien van een pizzabodem in lucht. Uit deze plaat sneed de glasblazer kleine stukjes. Deze stukjes glas konden ambachtslieden samenvoegen tot een raam van de gewenste grootte. Dit werd in eerste instantie gedaan door middel van een houten raamwerk, maar vanaf de middeleeuwen steeds meer door het nu zo bekende lood.

Het was ook gedurende de middeleeuwen dat het glas in lood meer kunstzinnig werd. Het werd vooral gebruikt in kerken om het Bijbelse verhaal kunstzinnig en informatief over te brengen. Dit was belangrijk omdat er toen nog veel mensen niet konden lezen, afbeeldingen waren de enige manier om deze mensen het Bijbelse verhaal bij te brengen. In de twintigste eeuw kwam vooral het moderne glas in lood naar voren, met strakke lijnen en helderder glas. De belangrijkste technieken zijn echter door de eeuwen heen gelijk gebleven.

De rijke geschiedenis en de moderne mogelijkheden inspireren veel mensen. Zo zijn wij al jaren enthousiast over de verschillende stijlen die wij onze klanten mogen aanbieden. Hierin laten wij u dat graag delen. U kunt bij ons zelf glas in lood leren maken. Wij bieden u cursussen aan in ons eigen atelier, waarbij wij samen met u een paneel gaan maken. Dit paneel ontwerpt u zelf, waarna wij u dit onder begeleiding laten realiseren. Zo creëert u onder begeleiding uw eigen paneel waarbij wij op een enthousiaste manier alle technieken van het glas in lood maken uitleggen.

Schrijf nu in voor de cursus of vraag meer informatie aan over de mogelijkheden.